Istaknuta slika

Od male otočne zadruge do najveće sirane na otoku Pagu!

Rubrika: Aktualnosti Objavljeno:

Osim proizvodnje sireva, bave se i proizvodnjom ovčjeg mesa i janjetine!

Piše: Ana Fabijanić

Snima: Vesna Karavanić i Josip Čekada

Legenda kaže da je Napoleon prvi proslavio paški sir jer je njime hranio svoje vojnike u brojnim osvajačkim pohodima, imajući na umu njegove bogata nutritivna svojstva, ali i zato što je paški sir slan pa nije lako kvarljiv.

aec7b93b-da8a-4f5f-9095-0f5e8a7a643d

A povijest kaže da je majka paškog sira Paška sirana jer je prva koja mu je dala etiketu i poslala u svijet iz kojeg je doma , u Pag, donosio najprestižnije medalje. Kažu da kada žena postane majka i sama se iznova rodi; tako je i priča o nježnoj ljubavi Paške sirane i paškog sira počela davne 1946. godine.

Nastala je kao mala poljoprivredna zadruga iz Paga koja je u tim teškim vremenima okupila i poljoprivredne zadruge iz Povljane, Kolana, Novalje. Kroz povijest je prolazila kroz razne organizacijske oblike sve do 1992. kad postaje dioničko društvo. Od svojih prvih godina do danas Paška sirana je važan i neizostavan pokretač gospodarskog života na otoku Pagu.

Č3

Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je otvoren novi najsuvremeniji pogon financiran sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske Unije. Paška sirana bila je među prvim tvrtkama koje su iskoristile novac iz fondova, a novi pogon  je iako osuvremenjen i napravljen u skladu s europskim propisima  zadržao tradicionalnu izradu sira. Iako posjeduje vrhunskutehnologiju, među kojom je i investicija od 600 000 eura za biološki pročiščivać voda koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim standardima EU, Paška sirana se nije odrekla tradicionalnih načina. U njenoj zrioni daske su isključivo od drva kao prirodnog materijala, a to drvo prožeto aromatičnim uljima iz sireva tihi je, ali najintimniji svjedok ljubavi Paške sirane prema njenim sirevima.

č6

Paška sirana proizvodi osim Paškog sira koji je njezin krovni brend, još 9 vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. To su miješani sirevi: Pramenko i Dalmatinac, kravlji sirevi Trapist i Primorac, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, sir s tartufima, mladi kravlji sir Parenjak i nanjoviji sir s maslinama SoLun te ovčju i kravlju skutu.

IMG_8349

Mlijeko za proizvodnju sireva dobiva od svojeg stada koji broji oko 3000 ovaca i najveće je skupno stado na otoku Pagu, ali Paška sirana od svojeg stada dobiva samo 15% potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje od svojih stotinjak kooperanata s otoka Paga. Mlijeko za kravlje sireve otkupljuje u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim proizvodnje sireva, bavi se i proizvodnjom ovčjeg mesa i janjetine.

Nastali iz ljubavi, baštineći stoljetnu tradiciju izrade sira na otoku Pagu, sirevi Paške sirane redom osvajaju nagrade na svim svjetskim natjecanjima…Najdraža nagrada za njih je priznanje s World Cheese Awards-a 2012. u Birminghamu, gdje je njihov miješani sir Dalmatinac proglašen Najboljim sirom Srednje i Istočne Europe ( Best Central & Eastern European Cheese ).

P6150104

Priča o Paškoj sirani nije priča o poslovnom uspjehu jedne obitelji. Priča je to o generacijama mnogih otočkih obitelji koje su zajedno disale slani paški zrak, strepile nad svojim stadom u hladnim zimama i sušnim ljetima, priča o stotinama vrijednih ruku koje su oblikovale sir unoseći u njega čežnju za nekim sporijim vremenima i toplim domaćinstvom. Ono što ih sve povezuje gotovo 70 godina briga je Paške sirane koja je nastala iz ideje zajedništva i solidarnosti. Vizija osnivača još u onim teškim vremenima uspjela je brendirati paški sir i omogućila stotinama obitelji preživljavanje na ovom škrtom kamenu iz kojeg raste tek aromatično bilje. Pokretačka snaga Paške sirane očituje se i danas u svakoj pori otočkog života. Ona je čvrsti stup gospodarstva Paga, ali je i mnogo više od toga.

Održiv razvoj, razvoj koji vodi računa da i buduće generacije budu u mogućnosti baštiniti prirodne resurse dane od Boga i prirode, imperativ je njenog poslovanja. Ali ono što Pašku siranu izdvaja od drugih, upravo je njena priča; priča o generacijama paških obitelji koje je okupila pod svoj krov…Priča je to o 78 ljudi koji su radnici Paške sirane kao i 100 kooperanata, 100 obitelji s otoka koji se bave stočarstvom, od kojih otkupljuje mlijeko.