O izboru

Cilj izbora Dobri restorani je potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvalitetu usluge u restoranima.

Izbor Dobri restorani pokrenut je 2012., kao akcija magazina Dobra hrana Jutarnjeg lista s ciljem promicanja kvalitete, konkurentnosti i podizanja restoranske kulture. Dobri restorani postao je najprestižniji i najpoznatiji hrvatski izbor koji je afirmirao veliki broj restorana i chefova i značajno utjecao na kvalitetu restoranske ponude. Nakon sedam godina, Dobri restorani idu korak dalje, unaprijeđuju način izbora i šire paletu aktivnosti.

Unaprijeđeni način glasanja: javni žiri stručnjaka

Do sada je najbolje restorane birao veliki anonimni panel od 300-tinjak glasača. Od ove godine, a s ciljem većeg fokusa na stručnost i odgovornost odabira, žiri je javan, sastavljen od nezavisnih stručnjaka, eksperata iz industrije i gastro-novinara i suradnika Dobre hrane.

Demokratičnost glasanja: odabir čitatelja

Demokratičnu kompenentu ocjenjivanja razvijamo uvođenjem nove kategorije – izbora publike. Čitateljsko ocjenjivanje novi je proizvod na hrvatskom tržištu kojime dobivamo prvu lokalnu korisnički kreiranu listu restorana.

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama

Dodatna novina izbora 2019. je dodjela nagrada u kategorijama, radi lakšeg i logičnijeg uspoređivanja i ocjenjivanja. Restorani se razvrstavaju u tri razreda:

  • Restorani visoke kuhinje
  • Tradicionalni restorani
  • Restorani kreativne urbane kuhinje

U sklopu glasanja i žiri i publika ocjenjuje tri aspekta restorana koja vrednuje ocjenama od 1-10: hranu, ambijent i servis. Rezultati glasanja stručnog žirija i čitatelja objavljuju se jednom godišnje na svečanom proglašenju najboljih restorana.

I dalje ćemo za vas, dragi ljubitelji hrvatske gorumet scene težiti kako proširivanju populacije redovitih posjetitelja restorana tako i podizanjem njihove cjelokupne kvalitete.

Uživajte i dobar tek,

Vaši Dobri restorani