Istaknuta slika

Jedina relevantna top-lista najboljih hrvatskih restorana

Rubrika: Press Objavljeno:

Cilj izbora Dobri restorani je potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvalitetu usluge u restoranima. Kako raste ugled restorana, rastu i očekivanja gostiju

Rastućoj gorumet sceni uistinu je nedostajao ovakav izbor.  A naša je želja bila jednom godišnje proizvesti objektivnu i relevantnu nacionalnu top listu restorana. I znali smo da jedna osoba ili manja grupa ne mogu generirati takvu listu – govori Saša Špiranec o zajedničkom projektu njegovog Vinarta, Jutarnjeg lista i Zagrebačke banke,  nakon drugog izbora Dobri restorani.
Zadovoljan rezultatima i protekom i ovogodišnjeg glasanja, želi još jednom istaknuti o kakvom se biračkom tijelu radi:
– Tri stotine glasača iz cijele Hrvatske, koji pokrivaju sve regije. Restorateri i chefovi, eno i gastro novinari i blogeri, poslovni ljudi, turistički radnici, vinari. Dakle, najredovitiji posjetitelji restorana – pojašnjava Špiranec.

Kriteriji su također bili kao i prošle godine – uvjet je samo jedan. A to je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana. Odabir glasača jamči stručnost, a kriterijima se izbjegava mogućnost da na ukupnu ocjenu utječu elementi poput visine investicije u uređenje objekta ili medijski renome pojedinih chefova.
– Prošlogodišnja lista ostavila je dubok trag na gastro sceni. Knjige s rezervacijama boljima su se rapidno popunile, interes za te restorane znatno je porastao – dodaje Špiranec.
A ovogodišnja lista možda je još i zanimljivija od one prve. Jasno je da je ona plod upravo tog povećanog interesa, jer, uz rast ugleda restorana, rastu i očekivanja gostiju. Dinamika kojom su se restorani pomicali na listi (neki su ostali čvrsto na svojim pozicijama) posljedica je kvalitete rada u posljednjih godinu dana. I baš to je bio zamišljeni cilj cijelog projekta, rangiranjem potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvalitetu usluge u restoranima.
I ove godine riječ je o zapravo sedam lista – jedna nacionalna, pet regionalnih i lista restorana Prijatelja vina.

Prošlogodišnji i ovogodišnji kralj središnje Hrvatske je restoran Mala hiža iz Mačkovca. Vlasnik Branimir Tomašić nije ove godine ništa manje ponosan, pogotovo jer je ove godine ušao u Top 10 na nacionalnoj listi (točnije, na osmom je mjestu).
– Presretni smo. I iznenađeni, velika je čast ponovno biti proglašen najboljim. Mi nemamo dugu tradiciju, nikakve veze, nikoga ne poznajemo, ali se jako trudimo. I naši gosti su to nagradili – kaže Tomašić. Nakon lanjskog proglašenja, prvih nekoliko mjeseci imali su navalu gostiju.
– Ljudi nas zamjećuju, a mi se moramo truditi svaki dan, nema tu tajni – dodaje Tomašić.
I Željko Bročilović Carlos, sommelier i voditelj restorana Dubravkin put – prvi na mjestu Prijatelja vina, treći u Zagrebu i peti na nacionalnoj listi – ponosi se uspjehom.
– U svakom slučaju, ovo je potvrda za trud koji ulažemo u posao dvadeset i četiri sata na dan. Mi smo novi, postojimo tek dvije i pol godine i mislili smo da će trebati još dosta vremena do ovakvih nagrada. Čak nam je malo neugodno pred kolegama koji rade već godinama – šali se Bročilović.
I kod njih su prošle godine navalili gosti nakon proglašenja, ali i oni su svjesni da se restoraterski posao radi iz dana u dan.