Istaknuta slika

VIDEO: Dobri restorani – odabran najbolji hrvatski restoran za 2014.

Rubrika: Press Objavljeno:

Tko su dobitnici?

Velike promjene dogodile su se na ovogodišnjem izboru Dobri restorani 2014. koji se 28.travnja održao u zagrebačkom hotelu Hilton. Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetit više nije najbolji restoran u Hrvatskoj. Od ove godine, otkrivamo ekskluzivno, to je Batelina, kultni restoran iz Banjola! Rezultati su to najvećeg nacionalnog izbora restorana po cijeloj Hrvatskoj, u kojem sudjeluju najveći poznavatelji restoranske scene, među kojima su vodeći ugostitelji, kuhari, poslovni ljudi, vinari i drugi uglednici. Nakon višemjesečnoga glasovanja nagrade su uručene restoranima koji su se plasirali među pet najboljih u Hrvatskoj, nagradu je dobio i restoran Prijatelj vina, a prvi put uručena je nagrada i za najboljeg chefa Hrvatske.

MG_9014

Kuhari ocjenjuju kuhare
Batelina, malena konoba u kojoj genijalno kuha karizmatični David Skoko s obitelji, već je godinama pri samom vrhu najboljih restorana u Hrvatskoj i uvjerljivo drži mjesto najboljeg restorana u Istri, pa
nije ni veliko iznenađenje da je uvjerljivo zasjeo na prvo mjesto.

– Nevjerojatno mi je drago da smo uopće ušli u uži izbor, a kamoli da smo pobijedili među najboljim restoranima u zemlji. Uzbuđen sam i sretan. I užasno zahvalan svim svojim ljudima koji su mi pomogli da dođemo tu gdje jesmo i držimo se svojih princima i standarda. Nakon toliko godina truda smo uspjeli, a ovo nam je savršena potvrda – rekao je Skoko kojeg u stopu prate vrhunski konkurenti. Plavi podrum, legendarni riblji restoran iz Voloskog, našao se na drugome mjestu, šibenski Pelegrini je na trećem, Bistro Apetit na četvrtome mjestu, a na peto mjesto zasjeo je legendarni restoran središnje Hrvatske, Mala hiža.

Prvi put ove godine dodijeljena je i nagrada za najboljeg chefa u Hrvatskoj. Nakon višemjesečnog glasanja u kojem su sudjelovali vrhunski kuhari diljem zemlje koji su zamoljeni da izaberu kolegu kojeg bi željeli da im kuha svaki dan, izbor je pao na Tomislava Gretića iz rovinjskog Wine Vaulta, koji je pobjedu odnio s velikom prednošću pred svim ostalim nominiranim kuharima.

MG_9073

– Nisam ovo nikako očekivao, bilo bi arogantno čak i nadati se. Sto kuhara bira jednog, pa to puno znači! Ja sam glasao za Davida, ne znam je li on glasao za mene. Ali, sretan sam što me cijene. Previše godina imam da bih to shvaćao olako, nakon 27 godina u kuhinji ovo je ogroman kompliment – rekao je vidno uzbuđeni Gretić.

Rigorozan izbor
Na izbor se osvrnuo i jedan od osnivača projekta, Saša Špiranec. – Dobre restorane pokrenuli smo prije dvije godine sa željom da konačno damo ljudima pravi uvid u restoransku scenu kod nas – rekao je. Naime, zajedno s Jutarnjim listom, najpopularnijim gastro magazinom u Hrvatskoj, Dobrom hranom i generalnim pokroviteljem Zagrebačkom bankom, tim iza Dobrih restorana stvorio je jedan od najambicioznijih gastronomskih projekata u posljednjih deset godina.

MG_8880

Zastupljenost regija
– Ove je godine glasanje bilo još uzbudljivije nego dosad. I užasno nam je drago da nakon godina koje je provela pri samom vrhu Batelina konačno može reći da je najbolji restoran Hrvatske – komentirao je Vuk Radić, urednik magazina Dobra hrana.

http://tv.jutarnji.hr/video/show/38d09558b0b3a90c6959d8d5abb24b70

Još jedna ovogodišnja novost je vodič u obliku knjige kroz najbolje restorane koji se prvi put dosad može naći u prodaji samo dan nakon dodjele nagrada. Ova luksuzna knjiga, na kojoj je tim ljudi mjesecima radio u tajnosti, donosi vam najdetaljniji i najtočniji prikaz najboljih restorana u Hrvatskoj. Ovo je ujedno i najveći vodič dosad, s više od 700 restorana, tako da ćete pronaći dobar restoran bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske se našli. Zato je vodič Dobri restorani 2014. najbolji pratitelj za svako putovanje ili izlet kroz Hrvatsku. Možete ga pronaći već danas na svim boljim kioscima po cijeni od 69,90 kuna.

Avatar
explorer

Najzanimljiviji mi je Apetit, Jurjevska 4ti, Masarykova 20 i nekoji. :))))) A najbolji kuhar u Hrvata kuha tek u 11tom restoranu? Come on!

Avatar
goran

Gdje se nalazi hotel Hilton u Zagrebu ?

Komentiranje je zatvoreno.